Начало На преден план С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
79
Икономика

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище.В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов.

| 17 Септември 2025, 16:42 ч.
С изцяло собствена суровина работи винарна
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
Снимка © БТА

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов. 

Важно е гражданите да знаят, че болница "Лозенец" продължава да функционира и

Община Благоевград организира форум за ролята на възобновяемата енергия в уст

При спецакция на пернишката полиция са задържани седем души за притежание на

Водата, подавана от водопроводната мрежа на град Плевен, отговаря на изискван

Община Перник обяви обществена поръчка за 16 млн. лв. без ДДС за избор на опе

В лозовите масиви на площ от 150 дка, работят 15 души от близките села Овчарово и Дългач. Екипът разказва, че, за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. Сега производственият капацитет на винарната е 50 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. 

Технологът Димитрина Димитрова разказа, че през миналата година тук се създава нов асортимент с български сорт. За целта закупуват Димят и Ризлинг, за да направят сепаж. "Виното ни беше отличено със сребърен медал на Балканския конкурс в категория "Вина с местни сортове".

В собствения масив винарната отглежда от белите сортове Совиньон блан и Шардоне. През годините няма промяна в площта на масива или в сортовата структура на лозята. 

Реколтата тази година е доста по-слаба в сравнение с предишни, каза технологът. Причината са измръзванията, поради които добивите са много по-ниски. При белите сортове измръзването е към 80 процента. При по-малко грозде, ще произведем и по-малко вина, каза Димитрова. 

За да се получи добро и качествено вино, се изминава дълъг процес. Основата е в гроздето. "Реколта с реколта се различава, затова има такава неповторяемост във вината от един и същи сорт. Много е важно качеството на суровината и след това от нас се изисква правилно да направляваме процеса. Това е един микробиологичен процес – виното е жив продукт. Той продължава живота си дори и след ферментацията, след бутилирането, всяка бутилка си има собствен живот", каза Димитрова. 

По-голямата част от вносителите на вота вече имаха възможност да ръководят се

Повреден надводен дрон е бил унищожен днес на около 80 км източно от Варна въ

Частично бедствено положение е обявено в петък вечерта в Община Тополовград з

Според екипа на винарната все повече хора ценят виното, но може да се работи още в посока повишаване винената култура на българина, отбеляза Димитрова. "Вино се пие. Но въпросът е кой какво вино търси да пие!" - според специалиста, всяко вино, направено грамотно и с добра суровина, е добро. Много е важно целият процес да протече чисто, без странични микробиологични процеси, да формира добри аромати и добри вкусове. Но така или иначе хората имат различни вкусове, суровината дава продукти с различен характер. Например, Совиньон блан дава по-свежи вина, Шардоне – по-меки на вкус. Клиентите, които предпочитат да усещат свежест във вкуса, се ориентират към Совиньон. А тези, които предпочитат по-меки – търсят Шардоне, коментира технологът. 

Димитрина Димитрова разказа, че за да рекламират продукцията си и да достигнат до повече ценители, всяка година винарните от Североизтока се организират и правят винени турове - Дни на отворените врати. Тази година през май "Вила Овчарово" е посетена и от румънци, които пренощуват в хотела на комплекса.

Винарната продава своята продукция основно на вътрешния пазар, износът е много малък. "Пазарът е доста труден – допълни технологът. – Защото на българския пазар пристигат вина от Италия, Испания и Франция, Румъния и Молдова, които са с доста по-ниски цени от нашата себестойност."

"Вината ни са разпознаваеми за ценителите, за хората които държат да пият качествени вина, не от масовия консуматор. Това е и нашата цел – ние не сме масов производител. Правим малки серии от качествени вина", каза управителят Алев Сабитов. 

От скоро за пряка връзка с клиента е създаден и онлайн магазин. А иначе пътят на виното, произведено в Овчарово, за да постигне до клиента, преминава през дистрибутори и търговци на дребно. "Продукцията ни не се оскъпява, но по този начин спада печалбата, защото остава в междинните звена - търговците. Наясно сме, че без тях не може. Ценим партньорството с тях, защото в съвременната търговия няма как сам да достигнеш навсякъде", коментира още Сабитов.

Управителят сподели, че за сезонните дейности при обработката на масивите на "Вила Овчарово" се наемат работници кампанийно. Такава е и практиката в бранша. Трудно се поддържа постоянен персонал, понеже и естественото на дейността не го изисква. "Това е една от причините колегите да обръщат поглед към автоматизация и механизация на процеса, доколкото е възможно. Защото ситуацията с работната ръка в страната засяга и нас. Ние нямаме възможност да наемаме работници от по-далеч и се налага да ползваме местните хора. Тук обаче населението е намаляло, на следващо място - е в пенсионна възраст и по-малко работоспособно. Това е една от големите трудности, с които се сблъскваме през последния месец. Налага ни се да балансираме между производителност и човечност", сподели Алев Сабитов. 

Вината, произведени във "Вила Овчарово" са отличавани многократно в международни винени конкурси.

Винарната се намира в село Овчарово на 12 км от Търговище. Построена е точно до лозята и се радва на прекрасно разположение и изглед, като и на свеж полъх откъм Преславската планина. Младият и мотивиран екип от професионалисти придава модерно звучене на българските традиции във винарството. Лозята са на северните склонове на Балкана – особено подходящ тероар за бели вина. Лозята се обработват ръчно и щадящо за земята. Гроздоберът и селекцията също са ръчни. Вината с бранда "Вила Овчарово" са в средния ценови сегмент.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се проведоха днес в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево. Те ...
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
Български екипажи на МиГ-29 от Трета авиационна база в Граф Игнатиево и F-16 на румънските Военновъздушни сили осъществиха тренировка на мисията по охрана на въздушното пространств ...
Почетни звания на заслужили граждани и институции връчиха на празнична сесия на Общинския съвет в Лом
На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом връчиха почетни звания на заслужили граждани и институции. Събитието, което се състоя в камерната зала на Народно читалище „Пост ...
Министерският съвет прехвърли на болницата в Кюстендил два апартамента и три ателиета
Министерският съвет прие решение за даване на съгласие за апортиране на два апартамента и три ателиета, частна държавна собственост, в капитала на Многопрофилна болница за активно ...
С беседа ще бъдат посрещнати гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември
Беседа „Как търновци посрещнаха Независимостта“ се организира за гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември, съобщиха органи ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Председателят на парламента се срещна с кметовете на две общини заради тяхна позиция за подготвяния закон за водоснабдяване
Председателят на Народното събрание Наталия Киселова се срещна с кметовете на общините Троян - Донка Михайлова, и на Петрич - Димитър Бръчков, които представиха съвместната позици ...
Повече от 80% от посетителите на летищата са от поколението Z
Повече от 80% от посетителите на летищата са от поколението Z, каза главният изпълнителен директор на компанията оператор "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро, по време на лекция на тема &b ...
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се проведоха днес в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево. Те ...
Авиацията се развива бързо, в следващите 20 години трафикът ще се удвои и ще има нужда от кадри
Авиацията се развива бързо, като прогнозата е в следващите 20 години трафикът да се удвои и ще има нужда от кадри. Това каза пилотът и мотивационен лектор Марио Бакалов, който взе ...
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
Български екипажи на МиГ-29 от Трета авиационна база в Граф Игнатиево и F-16 на румънските Военновъздушни сили осъществиха тренировка на мисията по охрана на въздушното пространств ...
Тикер в 18:50 ч.
Председателят на Народното събрание Наталия Киселова се срещна с кметовете на об ...
Начало На преден план
79
Икономика

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище.В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов.

| 17 Септември 2025, 16:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С изцяло собствена суровина работи винарна
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
Снимка © БТА

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов. 

В лозовите масиви на площ от 150 дка, работят 15 души от близките села Овчарово и Дългач. Екипът разказва, че, за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. Сега производственият капацитет на винарната е 50 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. 

Технологът Димитрина Димитрова разказа, че през миналата година тук се създава нов асортимент с български сорт. За целта закупуват Димят и Ризлинг, за да направят сепаж. "Виното ни беше отличено със сребърен медал на Балканския конкурс в категория "Вина с местни сортове".

В собствения масив винарната отглежда от белите сортове Совиньон блан и Шардоне. През годините няма промяна в площта на масива или в сортовата структура на лозята. 

Реколтата тази година е доста по-слаба в сравнение с предишни, каза технологът. Причината са измръзванията, поради които добивите са много по-ниски. При белите сортове измръзването е към 80 процента. При по-малко грозде, ще произведем и по-малко вина, каза Димитрова. 

За да се получи добро и качествено вино, се изминава дълъг процес. Основата е в гроздето. "Реколта с реколта се различава, затова има такава неповторяемост във вината от един и същи сорт. Много е важно качеството на суровината и след това от нас се изисква правилно да направляваме процеса. Това е един микробиологичен процес – виното е жив продукт. Той продължава живота си дори и след ферментацията, след бутилирането, всяка бутилка си има собствен живот", каза Димитрова. 

Според екипа на винарната все повече хора ценят виното, но може да се работи още в посока повишаване винената култура на българина, отбеляза Димитрова. "Вино се пие. Но въпросът е кой какво вино търси да пие!" - според специалиста, всяко вино, направено грамотно и с добра суровина, е добро. Много е важно целият процес да протече чисто, без странични микробиологични процеси, да формира добри аромати и добри вкусове. Но така или иначе хората имат различни вкусове, суровината дава продукти с различен характер. Например, Совиньон блан дава по-свежи вина, Шардоне – по-меки на вкус. Клиентите, които предпочитат да усещат свежест във вкуса, се ориентират към Совиньон. А тези, които предпочитат по-меки – търсят Шардоне, коментира технологът. 

Димитрина Димитрова разказа, че за да рекламират продукцията си и да достигнат до повече ценители, всяка година винарните от Североизтока се организират и правят винени турове - Дни на отворените врати. Тази година през май "Вила Овчарово" е посетена и от румънци, които пренощуват в хотела на комплекса.

Винарната продава своята продукция основно на вътрешния пазар, износът е много малък. "Пазарът е доста труден – допълни технологът. – Защото на българския пазар пристигат вина от Италия, Испания и Франция, Румъния и Молдова, които са с доста по-ниски цени от нашата себестойност."

"Вината ни са разпознаваеми за ценителите, за хората които държат да пият качествени вина, не от масовия консуматор. Това е и нашата цел – ние не сме масов производител. Правим малки серии от качествени вина", каза управителят Алев Сабитов. 

От скоро за пряка връзка с клиента е създаден и онлайн магазин. А иначе пътят на виното, произведено в Овчарово, за да постигне до клиента, преминава през дистрибутори и търговци на дребно. "Продукцията ни не се оскъпява, но по този начин спада печалбата, защото остава в междинните звена - търговците. Наясно сме, че без тях не може. Ценим партньорството с тях, защото в съвременната търговия няма как сам да достигнеш навсякъде", коментира още Сабитов.

Управителят сподели, че за сезонните дейности при обработката на масивите на "Вила Овчарово" се наемат работници кампанийно. Такава е и практиката в бранша. Трудно се поддържа постоянен персонал, понеже и естественото на дейността не го изисква. "Това е една от причините колегите да обръщат поглед към автоматизация и механизация на процеса, доколкото е възможно. Защото ситуацията с работната ръка в страната засяга и нас. Ние нямаме възможност да наемаме работници от по-далеч и се налага да ползваме местните хора. Тук обаче населението е намаляло, на следващо място - е в пенсионна възраст и по-малко работоспособно. Това е една от големите трудности, с които се сблъскваме през последния месец. Налага ни се да балансираме между производителност и човечност", сподели Алев Сабитов. 

Вината, произведени във "Вила Овчарово" са отличавани многократно в международни винени конкурси.

Винарната се намира в село Овчарово на 12 км от Търговище. Построена е точно до лозята и се радва на прекрасно разположение и изглед, като и на свеж полъх откъм Преславската планина. Младият и мотивиран екип от професионалисти придава модерно звучене на българските традиции във винарството. Лозята са на северните склонове на Балкана – особено подходящ тероар за бели вина. Лозята се обработват ръчно и щадящо за земята. Гроздоберът и селекцията също са ръчни. Вината с бранда "Вила Овчарово" са в средния ценови сегмент.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
Почетни звания на заслужили граждани и институции връчиха на празнична сесия на Общинския съвет в Лом
Министерският съвет прехвърли на болницата в Кюстендил два апартамента и три ателиета
С беседа ще бъдат посрещнати гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Председателят на парламента се срещна с кметовете на две общини заради тяхна позиция за подготвяния закон за водоснабдяване
В детайли
Повече от 80% от посетителите на летищата са от поколението Z
На преден план
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
В детайли
Авиацията се развива бързо, в следващите 20 години трафикът ще се удвои и ще има нужда от кадри
На преден план
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
На преден план
Почетни звания на заслужили граждани и институции връчиха на празнична сесия на Общинския съвет в Лом
Сфера
"Винекс Славянци" разширява капковото напояване в лозовите масиви като част от проект за устойчиво земеделие
Местен фокус
Преминаването към еврото е възможност да повишим конкурентноспособността на българското земеделие
Сфера
Управляващите смятат, че вотът на недоверие е за цялостната политика на кабинета, а опозицията обяви, че за първи път е обединена
Сфера
Променят режима на водоподаване в община Севлиево
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.